Museummiddag

Museummiddag

Velsense musea

Pieter Vermeulen Museum

Het Pieter Vermeulen Museum pakt vanaf 17 april uit met verschillende activiteiten en extra’s. De extra activiteiten en acties vinden plaats in het kader van de Velsense Museummiddag en de Nationale Museumweek.

Pieter Vermeulen Museum, Driehuizerkerkweg 34 D 1985 EL Driehuis, 0255-536726, info@pieter-vermeulen-museum.nl, www.pieter-vermeulen-museum.nl

 Meest recente aanwinst

De museumvereniging heeft ons gevraagd om tijdens Nationale Museumweek een van de meest recente collectiestukken van het museum als pronkstuk centraal te stellen.  Het Pieter Vermeulen Museum is trots om voor het eerst, tijdens de Velsense Museummiddag en de Nationale Museumweek  onze nieuwe aaivos aan u voor te stellen. Ruim 15 jaar was onze aaivos een geliefde attractie. Maar na al die knuffels van enthousiaste bezoekers is het tijd voor pensioen.Onze nieuwe aaivos

Met behulp van de Rabobank konden wij een nieuwe vos aanschaffen zodat kinderen (en natuurlijk ook de oudere bezoekers) van heel dicht bij kunnen ervaren hoe zo’n vos die bij ons in de Kennemerduinen veelvuldig rondloopt er nu precies uitziet. De meeste vossen bij ons in de buurt zien er al lang niet meer uit traditionele vos zoals we hem van plaatjes kennen; met een witte puntstaart en een witte bef. Tegenwoordig zijn heel wat vossen donkerder getint zoals te zien is bij onze nieuwe aanwinst.

Wat is er allemaal te doen tijdens de Velsense Museummiddag en de Nationale Museumweek? De hele week (dus ook donderdagavond) is het museum te bezoeken met de passepartout.

Zondag 17 april geopend van 12.00 – 17.00 uur.

 • 12.00 – 17.00 Een duurzame snack bereidt met insecten voor iedere passpartouthouder. In het kader van de duurzaamheid wil het Pieter Vermeulen Museum iedereen eens laten proeven aan een alternatief voor vlees zoals wij dat gewend zijn. De veeteelt draagt een aanzienlijk deel bij aan uitstoot van broeikasgassen. Het kweken van insecten is veel minder schadelijk voor ons milieu. Er zijn landen waar het heel normaal is om insecten te eten. We maken het u heel makkelijk om kennis te maken met het eten van insecten door u een heerlijke snack aan te bieden!insecteneten2
 • 12.00 – 17.00 uur Tentoonstelling ‘Dino’s!’ Voor iedereen vanaf 3 jaar. Deze spannende interactieve tentoonstelling  laat een verscheidenheid zien aan dinosaurussen en andere oertijd-dieren die heel lang geleden de aarde hebben bevolkt. Deze doe-dino-expositie is even leuk en leerzaam voor jongere als voor oudere kinderen. In een echt dinosaurusdecor, met levensgrote modellen, is er veel te leren, te beleven en vooral  te doen! Zo maken bezoekers kennis met de  verschrikkelijke Tyrannosaurus Rex en voelen ze aan zijn tanden en klauwen! Ze gaan aan de slag met het skelet van een Allosaurus, compleet met inzetbotten (op ware grootte). Ze bekijken de sporen in de dino-voetstappenbak en graven naar fossielen in de opgraafbak. Ze bewonderen een écht dino-ei en modellen van dino’s die nog als embryo in het ei zitten waarbij ze kunnen raden welke dino het later zal worden! En hinkelend over de dino-hinkelbaan komen ze bij het Pteranodon-nest met blacklight-gang!  Daarnaast zijn er knopjes om op te drukken om prachtige miniaturen in diorama’s te laten bewegen of er iets over te horen. Boekjes, puzzels en de speurtocht maken het geheel compleet. Alle onderdelen zijn in een prachtig decor van grote en kleine 3D-platen van dinosaurussen en hun leefomgeving. Kortom: een leerzaam bezoek waarbij geen kind zich zal vervelen!
 • 12.00 – 17.00 uur Neem deel aan de foto wedstrijd en ga verkleed als konijn of vos met de collectiestukken konijn en vos op de foto. Je foto kan je plaatsen op onze facebookpagina of je kan de foto sturen naar museummiddag@outlook.com
 • 13.30 – 14.30  en 15.00 – 16.00 Workshop prepareren. Met preparateur Ron Philippo prepareer je zelf een fazantenvleugel. Om 13.30 uur en om 15.00 uur kunnen steeds 10 deelnemers ervaren hoe het opzetten van dieren in zijn werk gaat. Wie mee doet moet minimaal 10 jaar oud zijn en kinderen onder de 18 mogen alleen deelnemen wanneer ze door een volwassen begeleider worden bijgestaan dit vanwege het gereedschap waarmee gewerkt wordt. De preparateurs in spe nemen hun eigen creatie na afloop mee naar huis. Er zal veel belangstelling zijn voor de workshop dus wees verstandig en meld je vooraf aan als je zeker wilt zijn van een plekje. De kosten bedragen €3,50 boven op de entree. Inschrijven via info@pieter-vermeulen-museum.nl of 0255-536726.workshop preparenen
 • 14.00 – 14.30 en 15.30 – 16.00 Poppenkast voorstelling ‘Van wie is dat ei?’ Speciale primaire tijdens de  museumweek  voor de jongste bezoekers (vanaf 2 jaar). Op zondag 17 april start het Pieter Vermeulen Museum met de spannende poppenkastvoorstelling ‘Van wie is dat ei’ die prachtig aansluit bij de leuke dino tentoonstelling die in het museum te beleven is. Een vogel vindt een groot ei, zo groot dat hij zeker weet dat het niet van een vogel is. Hij besluit het ei uit te broeden maar wat zal eruit komen…?Om 14.00 en om 15.30 zal de voorstelling worden opgevoerd. Reserveer vooraf of bij binnenkomst. Deelname is gratis voor bezoekers van het museum.

Woensdag 20 april geopend van 13.00 -17.00 uur.

 • 13.00 – 17.00 uur Tentoonstelling ‘Dino’s!’ Voor iedereen vanaf 3 jaar. Deze spannende interactieve tentoonstelling  laat een verscheidenheid zien aan dinosaurussen en andere oertijd-dieren die heel lang geleden de aarde hebben bevolkt. Deze doe-dino-expositie is even leuk en leerzaam voor jongere als voor oudere kinderen. In een echt dinosaurusdecor, met levensgrote modellen, is er veel te leren, te beleven en vooral  te doen!dino's Zo maken bezoekers kennis met de  verschrikkelijke Tyrannosaurus Rex en voelen ze aan zijn tanden en klauwen! Ze gaan aan de slag met het skelet van een Allosaurus, compleet met inzetbotten (op ware grootte). Ze bekijken de sporen in de dino-voetstappenbak en graven naar fossielen in de opgraafbak. Ze bewonderen een écht dino-ei en modellen van dino’s die nog als embryo in het ei zitten waarbij ze kunnen raden welke dino het later zal worden! En hinkelend over de dino-hinkelbaan komen ze bij het Pteranodon-nest met blacklight-gang!  Daarnaast zijn er knopjes om op te drukken om prachtige miniaturen in diorama’s te laten bewegen of er iets over te horen. Boekjes, puzzels en de speurtocht maken het geheel compleet. Alle onderdelen zijn in een prachtig decor van grote en kleine 3D-platen van dinosaurussen en hun leefomgeving. Kortom: een leerzaam bezoek waarbij geen kind zich zal vervelen!
 • 13.00 – 17.00 uur Neem deel aan de foto wedstrijd en ga verkleed als konijn of vos met de collectiestukken konijn en vos op de foto. Je foto kan je plaatsen op onze facebookpagina of je kan de foto sturen naar museummiddag@outlook.com.
 • 14.00 – 14.30 uur Poppenkast voorstelling ‘Van wie is dat ei?’ Speciale primaire tijdens de  museumweek  voor de jongste bezoekers (vanaf 2 jaar). De spannende poppenkastvoorstelling ‘Van wie is dat ei’ sluit prachtig aan  bij de leuke dino tentoonstelling die in het museum te beleven is. Een vogel vindt een groot ei, zo groot dat hij zeker weet dat het niet van een vogel is. Hij besluit het ei uit te broeden maar wat zal eruit komen…? Voorkom teleurstelling en reserveer vooraf een plekje via info@pieter-vermeulen-museum.nl of via 0255-536726 Deelname is gratis voor bezoekers van het museum.

Donderdag 21 april geopend van 19.00 – 21.30 uur

 • Lezing en workshop door Cees Verkerke 19.00 tot +/- 20.45 uur  De lezing en workshop is interessant en aantrekkelijk voor zowel volwassenen als kinderen. Op deze avond betaalt u de normale kosten voor toegang tot het museum (volwassenen €3,- kinderen €2,50) en met een passe-partout Proef de Velsense Musea heeft u gratis toegang. Ook hier geldt dat het aantal plaatsen beperkt is dus het is verstandig om u vooraf aan te melden als u zeker wilt zijn van deelname. IVN- natuurgids Cees Verkerke komt een meeslepend verhaal houden over zijn grote bekende natuurtuin in Heerhugowaard. Zijn tuin is door hem ingericht als een lokroep voor insecten als vlinders, bijen en vooral vogels. Hij laat zien waarom dieren graag in zijn tuin komen en hoe ze wonen. Afgelopen jaar broedde de ijsvogel in zijn tuin. Het leek voor Cees alsof er een natuurfilm afspeelde in zijn eigen tuin. De lezing, met prachtige foto’s, is een verhaal van pogingen de tuin aantrekkelijk te maken voor dieren, de mislukkingen en vooral ook de successen die dat met zich meeneemt. Het is alsof je, door het enthousiaste en humorvolle verhaal, langzaam aan de tuin in wordt getrokken en daar deelgenoot van wordt. Alvast even in zijn tuin kijken: www.dezintuigentuin.nl Vervolgens gaan we aan de slag om nestmateriaal te maken wat u kunt op hangen in uw eigen tuin/balkon om zo ook de dieren in uw eigen omgeving een handje te helpen en te lokken.

Vrijdag 22 april geopend van 13.00 – 17.00 uur

 • 13.00 – 17.00 uur Tentoonstelling ‘Dino’s!’ Voor iedereen vanaf 3 jaar. Deze spannende interactieve tentoonstelling  laat een verscheidenheid zien aan dinosaurussen en andere oertijd-dieren die heel lang geleden de aarde hebben bevolkt. Deze doe-dino-expositie is even leuk en leerzaam voor jongere als voor oudere kinderen. In een echt dinosaurusdecor, met levensgrote modellen, is er veel te leren, te beleven en vooral  te doen! Zo maken bezoekers kennis met de  verschrikkelijke Tyrannosaurus Rex en voelen ze aan zijn tanden en klauwen! Ze gaan aan de slag met het skelet van een Allosaurus, compleet met inzetbotten (op ware grootte). Ze bekijken de sporen in de dino-voetstappenbak en graven naar fossielen in de opgraafbak. Ze bewonderen een écht dino-ei en modellen van dino’s die nog als embryo in het ei zitten waarbij ze kunnen raden welke dino het later zal worden! En hinkelend over de dino-hinkelbaan komen ze bij het Pteranodon-nest met blacklight-gang!  Daarnaast zijn er knopjes om op te drukken om prachtige miniaturen in diorama’s te laten bewegen of er iets over te horen. Boekjes, puzzels en de speurtocht maken het geheel compleet. Alle onderdelen zijn in een prachtig decor van grote en kleine 3D-platen van dinosaurussen en hun leefomgeving. Kortom: een leerzaam bezoek waarbij geen kind zich zal vervelen!
 • 13.00 – 17.00 uur Neem deel aan de foto wedstrijd en ga verkleed als konijn of vos met de collectiestukken konijn en vos op de foto. Je foto kan je plaatsen op onze facebookpagina of je kan de foto sturen naar museummiddag@outlook.com.margot als vos
 • 14.00 – 14.30 uur Poppenkast voorstelling ‘Van wie is dat ei?’ Speciale primaire tijdens de  museumweek  voor de jongste bezoekers (vanaf 2 jaar). De spannende poppenkastvoorstelling ‘Van wie is dat ei’ sluit prachtig aan  bij de leuke dino tentoonstelling die in het museum te beleven is. Een vogel vindt een groot ei, zo groot dat hij zeker weet dat het niet van een vogel is. Hij besluit het ei uit te broeden maar wat zal eruit komen…? Voorkom teleurstelling en reserveer vooraf een plekje via info@pieter-vermeulen-museum.nl of via 0255-536726 Deelname is gratis voor bezoekers van het museum.

Zondag 24 april geopend van 13.00 – 17.00 uur

 • 13.00 – 17.00 uur Tentoonstelling ‘Dino’s!’ Voor iedereen vanaf 3 jaar. Deze spannende interactieve tentoonstelling  laat een verscheidenheid zien aan dinosaurussen en andere oertijd-dieren die heel lang geleden de aarde hebben bevolkt. Deze doe-dino-expositie is even leuk en leerzaam voor jongere als voor oudere kinderen. In een echt dinosaurusdecor, met levensgrote modellen, is er veel te leren, te beleven en vooral  te doen! Zo maken bezoekers kennis met de  verschrikkelijke Tyrannosaurus Rex en voelen ze aan zijn tanden en klauwen! Ze gaan aan de slag met het skelet van een Allosaurus, compleet met inzetbotten (op ware grootte). Ze bekijken de sporen in de dino-voetstappenbak en graven naar fossielen in de opgraafbak. Ze bewonderen een écht dino-ei en modellen van dino’s die nog als embryo in het ei zitten waarbij ze kunnen raden welke dino het later zal worden! En hinkelend over de dino-hinkelbaan komen ze bij het Pteranodon-nest met blacklight-gang!  Daarnaast zijn er knopjes om op te drukken om prachtige miniaturen in diorama’s te laten bewegen of er iets over te horen. Boekjes, puzzels en de speurtocht maken het geheel compleet. Alle onderdelen zijn in een prachtig decor van grote en kleine 3D-platen van dinosaurussen en hun leefomgeving. Kortom: een leerzaam bezoek waarbij geen kind zich zal vervelen!
 • 13.00 – 17.00 uur Neem deel aan de foto wedstrijd en ga verkleed als konijn of vos met de collectiestukken konijn en vos op de foto. Je foto kan je plaatsen op onze facebookpagina of je kan de foto sturen naar museummiddag@outlook.com.
 • 14.00 – 14.30 uur Poppenkast voorstelling ‘Van wie is dat ei?’ Speciale primaire tijdens de  museumweek  voor de jongste bezoekers (vanaf 2 jaar). De spannende poppenkastvoorstelling ‘Van wie is dat ei’ sluit prachtig aan  bij de leuke dino tentoonstelling die in het museum te beleven is. Een vogel vindt een groot ei, zo groot dat hij zeker weet dat het niet van een vogel is. Hij besluit het ei uit te broeden maar wat zal eruit komen…? Voorkom teleurstelling en reserveer vooraf een plekje via info@pieter-vermeulen-museum.nl of via 0255-536726 Deelname is gratis voor bezoekers van het museum.